Toplu Resim Kesme – Küçültme – Boyutlandırma

E-okul içinde yada farklı bir kullanım için sayıca fazla olan resimlerimizi otomatik olarak kesme ve boyutlandırma işlemini anlatmaya çalışacağım.

E-okul için örnek verirsek resimleri çekerken eğer vesikalık boyutundan daha farklı boyutta çekim yaptıysak en-boy oranı dengesiz olacaktır, bunun için resimleri küçültmeden önce en boy oranlarını ayarlamamız gerekiyor. Tabi elimizde resim sayısı arttıkça bu işlemi manuel bir şekilde yapmakta zorlaşacaktır. Bunun için jpegcrops programı ile resimlerimizi kesmekle işe başlayacağız. (program linklerini yazı sonunda bulabilirsiniz).

1-Programımızı açıyoruz, File menüsünden preferences (özellikler) ayarlarından default aspect yazan yeri kendimize uygun resim oranını seçiyoruz. 10-15, 15-20 gibi bir ayar seçebilirsiniz. Daha sonra file menüsünden open folder menüsüne tıklayarak resimlerin bulunduğu dizini seçiyoruz. Bu sayede klasördeki resimlerimiz içeri aktarılıyor.

2- Resimlerimiz içeri aktarıldıktan sonra edit menüsünden resimdeki gibi öncelikle synchorize crops’u daha sonra flip aspect’i tıklıyoruz. Bu sayesde içeri aktarılan resimlerimiz seçmiş olduğumuz aspect oranına göre kesmeye hazır hale getirildiler.  Programın sol alt tarafında crop all images butonuna basarak resimleri kesme işlemini tamamlacağız. Resimlerin kesilmiş halde kaydedileceği yeri ayarlamak için file menüsünden “select output dir” butonunu kullanarak klasörümüzü seçebiliriz.

3- Şimdi sırada resimlerimizin boyutunu değiştirmekte. Bu işlem içinde batch image resizer programını kullanacağız. Programı kurup çalıştıyoruz.

Add All butonu seçtiğimiz klasördeki tüm resimlerin işleme alınmasını sağlıyoruz. Resize bölümünüe işaretleyerek resmimizin küçültülmesini istediğimiz boyutu ayarlıyoruz.

Start butonuna basarak resimlerimizi küçültme işlemi saniyeler içinde gerçekleşiyor.

Kullandığımız programları indirmek için tıklayın.

Özellikle e-okul için sisteme resmi yükleyecek olan arkadaşlarımızın işini yarayacak ve sürekli kullanılan bir metodu paylaştım, kolaylıklar dilerim.

 

Selim (the_korsan)

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

2 thoughts on “Toplu Resim Kesme – Küçültme – Boyutlandırma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir