Web 2.0 Araçları (Öğretmen 2.0)

Hızla gelişen teknoloji karşısında yeni yeni öğrenme araçları, öğrenme yaklaşımları, yepyeni trendler çıkarken biz öğretmenlerde bu gelişmelere, öğrenme ve öğretme yöntemlerinde meydana gelen farklılara kayıtsız kalamıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Fatih Projesiyle beraber tüm sınıflara artık teknoloji girmiş halde. Fatih Projesinin eğitsel içerik sistemi olan dünyanın belki de en büyük öğrenme portalı EBA projesi ise sahip çıkılmaya devam edilirse müthiş bir şekilde gelişiyor.

Hızla gelişen teknoloji karşısında artık öğretmenlerimizde sürüm yükselterek Öğretmen 2.0 sürümüne geçmek zorunda. Bu yazıda eğitimde teknolojiyi kullanabileceğimiz faydalı ve yardımcı araçları tanıyabileceksiniz.

Öğrenme Yönetimi Sistemleri ve Eğitsel Sosyal Ağlar

EBA:Şu an tabi ki listenin en başına EBA ‘yı eklememiz gerekiyor. EBA Ders ve V sınıf uygulaması ile ücretsiz ve yerli proje ile birçok sorun aşılmış oldu. Öğrencilere içerik görüntüleme, içerik gönderme, test gönderme, istatistikler alma, öğretmenlerle kaynakları paylaşma gibi birçok özelliği barındırıyor EBA Ders. Etkileşimli Tahta ve Tabletlerle birlikte V sınıf uygulaması da sınıfta öğretmenin öğrenciyi daha kolay yönlendirmesini ve kontrol sağlamayı sağlıyor. EBA içerisinde ders kitaplarının yanı sıra Portaller bölümünde birçok e-içeriğe ücretsiz bir şekilde erişebilir ve EBA dosya ile çevrimiçi dosyalarınızı depolayabilirsiniz.

eba-giris

EBA Ders kullanımı videosu için tıklayınız…

EBA V Sınıf uygulaması videosu için tıklayınız…

EBA içerik geliştirme araçları

Burada benim en beğendiğim uygulama e-öğrenme içerikleri hazırlayabileceğimiz İdealStudio uygulaması.  İdealstudio etkileşimli eğitimler verebileceğimiz Uzaktan Öğretim Yönetim Programı ve içerik geliştirme aracı olarak kullanılabiliyor. Sistem bünyesinde kullanabileceğiniz hazır multimedia kütüphane bulunmakta, dilerseniz kendi materyallerinizi de ekleyebiliyorsunuz. Burada hazırlanan eğitimler hem PC’lerde hem de tabletlerde çalışmaktadır. Hazırladığınız içeriği indirip kurulum paketi olarak çevrimdışı da kullanma imkanı sunmakta.

idealstudio

İdealstudio kullanım klavuzu için tıklayınız..

 Moddle: Herkesin kullanılabileceği çevrimiçi bir ders yönetim sistemidir. Moddle gibi sistemleri LMS (Learning Management System – Öğrenme yönetimi sistemi) olarakta duyabilirsiniz. Açık kaynak kodlu ve ücretsiz yazılımdır. Sınıfta yapılan derse destek olmak amacıyla ders yönetim sistemleri kullanılarak sanal sınıflar oluşturulabilir. Bu derslerde öğrenciler öğretmenlerinin oluşturduğu ders malzemelerine ulaşabilir, ödev gönderebilir, duyuruları görebilir veya sınıftaki herkesle iletişime girebilirler. Bu sistem öğrencilerin istedikleri zaman istedikleri hızda öğrenmelerine yardımcı olur. Moddle kullanmak için kendinize ait bir web alanı olması gereklidir. Birçok üniversite bu sistemi kullanmaktadır.

moodle_lms

Google Classroom: Google’nin öğrenme yönetimi sistemine daha önce ayrı başlıkta yer vermiştik, detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sistemin ülkemiz için dezavanjlarından birisi, sistemi kullanmak için k12.tr uzantılı bir siteye sahip olmanız gerekiyor. Malesef şu anda meb kurumlarının kullandığı meb.k12.tr uzantısı ile üyelik açılamamaktadır. Elinde k12.tr uzantılı sitesi bulunanlar için ise arkasında google’nin olduğu bir sistemin kararlılığı ve kalitesi sanırım tartışılmazdır.

Edmodo: Eğitime yönelik bir sosyal öğrenme ağı olan Edmodo, öğretmen ve öğrenciler için her çeşit ders materyalini paylaşmada, birbirleriyle işbirlikçi olarak çalışmada ve ödev gibi sınıf etkinliklerinde güvenli bir yol sağlar. Edmodo’ ya bilgisayarlardan, Android ve IOS işletim sistemli mobil cihazlardan ücretsizce erişim sağlanmaktadır. Bir sosyal öğrenme ortamı olan Edmodo’nun tartışma, anket, quiz, geribildirim, ödev, multimedya dosyalarının paylaşımı gibi özellikleri vardır. 2 sene kadar derslerimde aktif olarak kullandığım bir sistem. Reklam içermemesi, ücretsiz olması, ailelerin çocuklarını izleyebilmesi ve kullanımının facebook’a benzemesi sistemin avantajlarından birkaçı.

edmodo-multi-screen

http://www.educationdive.com/directories/social-networks-and-resources-for-educators adresinden diğer eğitsel sosyal ağlar dizinine göz atabilirsiniz.

Soru hazırlama ve değerlendirme araçları

EBA: Tabi ki listenin en başına yine EBA’yı eklememiz gerekiyor. Aslında birçok öğretmenimiz EBA’nın imkanlarından farkında değil, Fatih Projesi eğitimlerimizde bahsediyoruz ama eğitim almayan öğretmenlerimiz çok fazla. EBA içerisinde aşağıdaki resimde yer alan içerik araçları ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.

icerikaraclari

İçerik Üretimi bölümünde bu araçları bulabilirsiniz. Hem görsel olarak (video, resim, ses, metin ekleyerek) ders anlatımı yapıp hem de aralara istediğiniz tipte değerlendirme soruları ekleyebilirsiniz.

Örneğin İdealstudio uygulaması ile yapılmış bir test uygulaması için tıklayınız…

Kahoot:Öğrenciler yanlarında cep telefonu mu getiriyorlar.. Bu sorunu bari olumlu bir işe dönüştürelim diyen öğretmenlerin kullanması gereken bir uygulama.. Kahoot platformunu kullanarak soru, anket ya da tartışma oluşturabilirsiniz. Soruları hazırladıktan sonra oluşan pini öğrencilerinizle paylaşın cep telefonlarından girsinler ve soruları çözsünler.. Öğrenci anında dönüt alır siz de sonuçları görürsünüz. Kahoot ile ilgili daha önceki yazımız için tıklayınız…

Socrative: sınıf içinde ya da dışında eş zamanlı olarak uygulanabilen online bir test uygulamasıdır. Test bittiğinde sınıf, öğrenci veya soru bazında anlık olarak raporları alabilirsiniz. Socrative Student ve Socrative Teacher adında iki farklı şekilde kullanılan uygulama hem Android hem de IOS platformlarında kullanılabildiği gibi herhangi bir İnternet tarayıcısı üzerinden de kullanılabilmektedir. Daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak video anlatımı izleyebilirsiniz..

 Dijital Portfolyo ve Sunum hazırlama uygulamaları:

Google Drive: Tabiri caizse online powerpoint uygulamasını içinde barındıran google drive en pratik olarak kullanılabilecek araçtır. Hem sunum hazırlayıp hem de depolama alanında saklayabilir, ayrıca istediğiniz kişi ve gruplarla paylaşabilirsiniz.

Prezi: Daha önceden hazırladığımız sunuları bir kenara bıraktırıp bize görsel bir şölen sunan bu uygulamayı mutlaka denemelisiniz. Meb.k12.tr uzantılı bir e-posta hesabınız varsa Education kaydı yaparak daha fazla özellikten ücretsiz faydalanabilirsiniz.

Sway: Son derece basit olarak tasarlanmış Microsoft’un tamamen bulut tabanlı çalışan sunum servisidir.  Hiç bir ek programa ihtiyaç duymadan sunum hazırlayıp, sosyal medyada veya web sitenizde yayınlayabilirsiniz.

SeeSaw: Öğrenci çalışmalarını sunma sitesi. Sınıfta bulunan öğrenciler için ortak alanda bağımsız veya grup olarak çalışmalarını resim, metin, çizim, ses ve video ekleyerek güçlendirebilir.

Dijital Pano ve Kelime Bulutu

Padlet:Dijital pano (duvar) oluşturuyorsunuz, kullanıcılar da bu duvarı dolduruyorlar. Beyin fırtınası için kullanılacak güzel bir uygulamadır.

Tagul: Kelime bulutu hazırlayabileceğiniz, istediğiniz şekil ve çizimi ekleyerek içine kelime bulutu ekleyebileceğiniz bir uygulamadır.

Online video oluşturma, düzenleme araçları (Dijital hikaye araçları)

Animoto: Hızlı ve online video hazırlama uygulamasıdır. Fotoğraflarınızı film şeridi yaptığınızda uygulama sizin için fotoğraflarınızı analiz edip uygun müziği bile seçebiliyor. İstediğiniz aralığa resim, yazı, müzik ekleyebiliyorsunuz. Uygulama kütüphanesinden animasyonlar, resimler, müzikler ve küçük videolar alabilirsiniz. Dilerseniz videolarınızı cep telefonunda yapıp paylaşabilirsiniz.

Animotoyu anlatan prezi sunusunu  buraya tıklayarak izleyebilirsiniz..

Powtoon: Eğlenceli bir sunum hazırlamak isteyenler için web platformunda çalışan güzel bir araç. Powtoon hazır temaları, karakterleri, sembolleri bir araya getirerek güzel hikayeler oluşturabileceğiniz bir araçtır. Aynı zamanda karakterinize mevcut animasyonları kullanarak hareket katabiliyorsunuz.

Slide.ly:  Basit bir şekilde, fotoğrafların fonda bir müzik ve yazılar eşliğinde akışını oluşturmak istiyorsanız Slide.ly harika bir araç. İstediğiniz resim  ve müzikleri internetten, sosyal ağlarınızdan alıp 2 dakika içinde kendi hikayenizi oluşturabiliyorsunuz.

Wevideo: Online video düzenleme ve size ücretsiz 10GB veri saklama alanı sunan bir uygulama. Bu web hizmetinden yaklaşık olarak  2 milyon kullanıcı yararlanıyor. Basit düzenlemeler için gayet başarılı ve kullanışlı bir site. Ücretsiz hizmetinde; 10 GB depolama alanı, aylık 7,5dk video oluşturma ve 50 şarkı kullanmanızı sağlıyor.

Moovly: Eğlenceli animasyon hazırlama uygulamasıdır. powtoon uygulaması benzerlik gösteriyor. Moovly bulut tabanlı çevrimiçi olarak dijital içerik oluşturmaya yarayan bir araçtır. Uygulama üzerinden videolar, sunumlar, animasyonlar gibi dijital içerikler oluşturabilirsiniz, bu oluşturduğunuz içerikleri bulut sayesinde Moovly’nin kendi sitesinde saklayabilirsiniz. İsterseniz de bilgisayara farklı farklı video formatlarında indirilebilmektedir.

CapCut (Viamaker), görsel-işitsel kreasyonlarınızı post-prodüksiyon yapmayı kolaylaştıran Android cihazlar için özelliklerle dolu bir video düzenleyicisidir. Bu düzenleyici klipler ekleyebilir, klipleri kırpabilir, değerleri ayarlayabilir, müzik ve çıkartma ekleyebilir.

Online Ses Araçları

MP3Cut Online Ses Kesme: Ses Kesici, tarayıcınız üzerinden ses parçalarını kesmek için kullanabileceğiniz online bir uygulamadır. Hız ve istikrar, 300’den fazla dosya formatı desteği, kademeli ses artırma ve azaltma, zil sesi kalite ayarları gibi özellikler sunan uygulamamız tamamen ücretsizdir.

SoundCloudAmatör müzisyenler veya ses çalışmaları yapanlar için süper bir platform. Müziklerinizi yapıp yayınlayabilirsiniz.  Kendi müzik listenizi de oluşturabilirsiniz. Cep telefonlarınızda akıcı bir şekilde müzik dinleyebilirsiniz.

Çevrimiçi dosya depolama araçları

Yine ilk sırayı EBA ya vermemiz gerekiyor. EBA içerisinde tüm öğretmenlerin kendine ait 10 GB lık bir alanı var ve öğretmenler buraya dökümanlarını yükleyerek online olarak saklayabiliyorlar. Bunun yanında dökümanları öğretmen ve öğrencilerle de paylaşabiliyorlar. MEB internet filtresi kısıtlamaları nedeniyle de kullanmak daha avantajlı görünüyor.

2.sırayı ise tabi ki Google Drive servisine vermek gerekiyor. PC den, cep telefonundan gayet stabil bir şekilde kullanabileceğiniz depolama alanı sunmanın yanında içerisinde barındırdığı Google dökümanlar, E-tablolar, slaytlar ve formlar ile çevrimiçi kullanım imkanı da sunuyor.

Diğer en çok kullanılan çevrim içi dosya depolama araçlarından birisi de Dropbox sistemi. Yine bilgisayardan ve telefonla rahatça kullanabileceğiniz güvenilir bir uygulama olarak seçenekleriniz arasında yer alabilir.

Tarih şeridi oluşturma araçları

eStory: eStory ile resimli kronolojik takvimler yapabilirsiniz.

TİKİ TOKİ: Zaman Tüneli ve kronolojik takvim oluşturabileceğiniz bir araç.

Crosswordlabs: Çevrimiçi çengel bulmaca oluşturma aracıdır.

Selim (the_korsan)

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir