EBA Kodlama Sayfası

MEB Eğitim Portalı EBA ( Eğitim Bilişim Ağı ) içeriklerine bir yenisini daha ekledi. Kodlama konusunda eklenen başlangıç sayılacak seviyedeki içeriklerle EBA biraz daha zenginleşti.

Şimdilik 3 adet platform entegre edilmiş. Bunlar : Scratch, Blockly Games ve Alice.

EBA Kod sayfasına ulaşmak için tıklayınız…

ebakod

 

 

 

SCRATCH

Çocuklar için kodlama denildiğinde ilk akla gelen program Scratch programıdır. EBA bu bilinçle ilk önce Scratch programını kullanabilmemiz için tanıtım amaçlı bir çalışma yapmıştır. Ana sayfada bulunan Scratch resmine tıkladığımızda aşağıdaki resim bizi karşılamaktadır.

scratch-arayüz-714x331

Bu arayüzü incelediğimizde sayfanın asıl amacının Scratch programını tanıtmak olduğunu görebilirsiniz. Yani biz bu sayfayı öğrencilere Scratch programını tanıtmak, içerisinde bulunan kod bloklarının nasıl kullanıldığını ve ne amaçla kullanıldığını göstermek için kullanabiliriz.

 

BLOCKLY

blockly

Çocuklar için kodlama denildiğinde kullanılabilecek uygulamalar arasında yer alan blockly, Scratch programı kadar popüler olmasa da faydalı bir uygulamadır. Ben daha önce kullanmamıştım. EBA Kodlama üzerinde görünce hemen denemek istedim gayet kullanışlı geldi. Blockly bir oyun ya da animasyon yapma programı değil sadece kodlamayı öğretebilmek için belirli görevler verip bunları tamamlamamızı isteyen bir uygulamadır.Buradaki amaç oyun veya animasyon yaptırmaktan çok programlama yaparken kullanılan kod bloklarını nerede, ne zaman ve nasıl kullanıldığının öğretilmesidir.

Eba Kodlama giriş sayfasında bulunan Blockly resmine tıkladığımızda aşağıdaki resim açılmaktadır.

Blockly-arayüz-714x356

Gelen sayfada Bulmaca, Labirent, Kuş vb bölümler bulunmakta üzerilerine tıkladığınızda bölümün içine girip size verilen görevleri yapmanız gerekmektedir.

 

 

 

 

ALİCE

alice

EBA Kodlama sayfası üzerinde bulunan üçüncü ve son programımız ise Alice’dir. Alice bir video için animasyon oluşturmak, bir hikaye anlatmak, interaktif oyun yapmak için kullanılan yenilikçi bir 3D programlama ortamıdır. EBA Kodlama bölümü bizlere tıpkı Scratch Programını tanıttığı gibi Alice Programını da tanıtmaktadır. Nasıl indirebilir, bilgisayarımıza nasıl kurabilir, örnek etkinlikleri nasıl yapabiliriz bunları paylaşmıştır. Programı kullanmak isteyenler için sayfadaki bilgiler yeterli görünmektedir.

Selim (the_korsan)

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir