Scratch Uygulama-Balon Patlatma Oyunu

01balon-patlatma

1) SİYAH OK KARAKTERİNİN KODLARI

 

02siyah-ok-1

 

Yukarıdaki kod blogu ile siyah okumuz klavyemizdeki siyah oka tıklatınca 1 saniye de x -184 y 142 konumuna gidiyor. 0.1 saniye bekleyip tekrardan -182 y -142 konumuna geri dönüyor. Aslında başlangıç noktasına geri dönüyor diyebilirim. Burada yer alan konum ayarları sizin oyununuzda farklılıklar gösterebilir. Kendi karakterinizin olduğu konuma göre bu değerleri girmeniz gerekmektedir.

 

03siyah-ok-2

Yukarıda yer alan kod blogu içerisinde ise yeşil bayrağa tıklandığı zaman SİYAH PUANI eğer 3′ e eşit olursa (İLERDE GÖRECEĞİZ PUANIMIZ BALONLARI VURDUKÇA ARTACAK) 2 saniye boyunca siyah kazandı şeklinde konuşacak.

2) KIRMIZI OK KARAKTERİNİN KODLARI

04kirmizi-ok-1

 

Yukarıda yer alan kod ile klavyede W tuşuna basıldığı zaman kırmızı ok 1 saniye de x 206 ve y 162 konumuna gidecek ve 0.1 saniye bekleyip başlangıç değeri olan x 190 ve y -142 konumuna gidecek. Aslında siyah ok ile aynı mantık.

05kirmizi-ok-2

 

Yukarıda yer alan kod blogu içerisinde ise yeşil bayrağa tıklandığı zaman KIRMIZI PUANI eğer 3′ e eşit olursa (İLERDE GÖRECEĞİZ PUANIMIZ BALONLARI VURDUKÇA ARTACAK) 2 saniye boyunca Kırmızı kazandı şeklinde konuşacak.
3) SARI BALON KARAKTERİNİN KODLARI

06balon-patlatma-sari-balon-1

 

Yukarıda yer alan kodlar ile sarı balonumuz yeşil bayrağa tıklandığı zaman sürekli olan 1 saniyede x 230 ve y 123 konumuna gidecek 0.2 saniye bekleyecek ve 1 saniyede x -230 konumuna ve y 123 konumuna gidecek. Kısacası y ekseni sabit kalacak şekilde x ekseninde hareket edecek (YANİ SAĞA VE SOLA HAREKET EDECEK)

07balon-patlatma-sari-balon-2

 

Yukarıda yer alan kodlar ile yeşil bayrağa tıklandığı zaman siyah ok balona değiyorsa, SİYAH PUANI 1 değiştir (arttır) 48 isimli SESİ 0.2 saniye çal ve GİZLE.

08balon-patlatma-sari-balon-3

 

Yukarıda yer alan kodlar ile yeşil bayrağa tıklandığı zaman kırmızı ok balona değiyorsa, KIRMIZI PUANI 1 değiştir (arttır) 48 isimli SESİ 0.2 saniye çal ve GİZLE.

09balon-patlatma-sari-balon-4

 

Yukarıda yer alan kodlarla ise klavyemizden BOŞLUK tuşuna basıldığı zaman KIRMIZI PUAN VE SİYAH PUAN sıfırlanır ve BALON tekrar görünür hale gelir. KISACA OYUNUMUZ TEKRAR BAŞLAR.

ALONLARI NASIL ÇOĞALTIRIZ:
 
Arkadaşlar ilk olarak bir balonumuzu tamamen kodlayalım ondan sonra ÇOĞALT yöntemi ile ( balonun üstüne gelip mouse ile sağ tıklayıp çoğalt diyelim) çoğaltalım. Bu şekilde balonlar kodları ile beraber çoğalır.
Balonların üst üste gelmemesi için x konumları sabit tutulup y konumlarında değişiklik yapalım. ÖRNEK OLMASI AÇISINDAN AŞAĞIDA RESİMLERE BAKABİLİRSİNİZ.

101-BALON

 

X KONUMLARI AYNI Y KONUMLARI FARKLI. BU şekilde balonlar üst üste gelmez. Ayrıca sürelerde de değişiklikler yaparak balonları birbirlerinden farklı hızlarda hareket etmelerini sağlayabilirsiniz.

 

102-BALON

Kaynak: http://baykodlama.blogspot.com.tr/2017/05/scratch-ile-balon-patlatma-oyunu-yapimi.html

Selim (the_korsan)

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir