MEBWeb İYS (okul web sitesi) – 1

Merhabalar;

Birkaç dizi halinde MEB Bilgi İşlem Grup Başkanlığının hazırladığı MEB kurumları için İYS (içerik yönetim sistemi) web site şablonu kullanıma sunuldu. Bu İYS sayesinde yönetim paneli yardımıyla web sitesini yönetebileceksiniz. Sistemin artı ve eksilerini daha sonra değineceğiz elbette ama önceliğimiz bilmeyen arkadaşlar için kullanımı açıklamak.

Yeni kurum koduyla hesap açtığım için yeni hesap açılmasından işlemleri resimleyemiyorum ama aslında yapılacak işlemler standart, mebbis bilgileri ile giriş yapıp alan adı oluşturacağız ve ftp şifremizi alacağız. Birde güvenlik sorusu belirlemeniz istiyor.

 

Kayıt işleminden sonra ilk resim yer alan aç butonunu olduğu yere alan adımızı yazarak butona tıklıyoruz ve kurum epostası (kurumkodu@meb.k12.tr şeklinde) ve ftp şifremizle sisteme giriş yapıyoruz. Ben hesabı daha önceden açtığım için bende sisteme giriş yaptıktan güvenlik soru ve cevabı belirlemeyi istemişti, ilk kez oluşturanlarda kayıt esnasında da belirleniyor olabilir. (şifreyi 3 kez yanlış girince sistem 1 saatliğine sizi atıyor, yeniden denemek için 1 saat beklemek gerekiyor)

Bizi karşılayan ekran aşağıdaki gibi. Yalnız çok detaylı incelemesemde gözüme çarpan özellik şu oldu. sistem ip kontrolü yapıyor ve kayıt olurken yada sistemi ilk kez açarken kullanılan ip’den farklı bir ip’den giriş (örneğin okulda işlemleri yaptınız evden tekrar giriş yaparken) yaparken epostaya yeni ip güncellemesi ile ilgili bir onay epostası gönderiyor, farklı ip’den giriş için bu işlemi yapmanız gerekiyor.

İsterseniz kendinize ait okul dışında kullanmak için yada diğer kullanacak kişiler için kullanıcı hesapları oluşturabiliyorsunuz, bunun için kullanıcılar menüsü kullanıyoruz.

Şimdi hesabımızın oluştuğunu farzediyorum..

Sitemizi yavaş yavaş oluşturmaya başlayacağız, diğer yazılarımızdan devam edebilirsiniz.

Selim (the_korsan)

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir