LCD – Plazma özellikleri, farkları, kıyaslanması

LCD Teknolojisi Nedir

LCD yani sıvı kristal ekran (Liquid Crystal Display), elektrikle kutuplanan (sıvının ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir. Sıvı kristal ekranlar, düşük enerji tüketimleri ile eskiden kullanılan vakumlu fluoresan ekranların yerini almıştır

Çözünürlük (HD)

LCD ekranlarda teknolojinin elverişliliği nedeniyle yüksek çözünürlüklü görüntü almak daha kolaydır. Günümüzde çoğu LCD ekran HD Ready logosu ile satışa sunulur. HD Ready, HDTV yayınlarına uyumluluk anlamına gelmektedir. Bu yayınlar HD Ready bandrollü ekranlarda izlenebilir fakat HD yani yüksek çözünürlülüğe sahip yayınlardan tam verim alabilmek için ürünün HD Full etiketine sahip olması gerekir.

Parlaklık (Brightness)

LCD TV’ler için parlaklık değeri piyasada satılan çoğu ortalama modeller için 500 cd/m2 civarındadır.

Kontrast 

Genel olarak LCD ekranların kontrast değerleri Plazma ekranlara göre teknolojik farklılıklar sebebiyle daha düşüktür. Piyasada bulunan lcd tvlerin kontrast değerleri 800:1 – 5000:1 arasında değişmektedir.

Kullanım Ömrü 

LCD ekranlarda kullanım ömrü yaklaşık olarak 60.000 saat civarındadır.

Enerji Kullanımı (Power Conversation)

LCD ekranlar plazma ekranlara oranla daha düşük enerji tüketimine sahiptirler. Bu durum LCD ekranların kullanımda daha ekonomik olmasına sebep olur.

Tepki Süresi (Response Time)

LCD teknolojisi piksellerin, aktiften inaktif hale ve sonra yine aktif hale geçerek tek bir tepki döngüsü tamamlarlar. Tepki zamanları 4 milisaniye ile 25 milisaniye arasında değişir. En hızlı LCD ekranlar dahi belli bir miktar hareket bulanıklığı yaşayabilirler. Bu durum özellikle oyunlarda görüntünün ghosting denilen hareketli anlarda bulanıklaşmasına sebep olur.

İzleme Açısı (Viewing Angle)

LCD pikselleri arkalarındaki bir ışık kaynağından ışık aldıkları için Çoğu LCD ekranlar 45 derece kadar küçük açılarla izlenseler dahi kontrast ve renk kaybı yaşayabilirler. Günümüzde izlenme açıları 160 dereceye kadar yükseltilmiş olsa da geniş açılardan bakıldığında yine de görüntüde kayıplar yaşanmaktadır.

Renk Derinliği (Color Saturation)

Renk derinliği, renklerin içerisinde bulunan grilik miktarı ile alakalıdır. Renkte daha çok gri bulunması rengin daha sönük gözükmesine sebep olur. LCD ekranlar Plazma’lar gibi pixellerdeki ışığı bloklama özelliğine sahip olmadıklarından renk geçişlerinde sorunlar görülebilmektedir.

Ekran Büyüklüğü (Screen Size)

LCD tvler ekran boyutu yükseldikçe fiyat farkı oldukça yükselen bir teknolojidir. Bu durumda yüksek ekran boyutuna sahip bir LCD ekran için plazma ekranlara göre çok daha fazla ücret ödemek gerekebilir.

Artıları

Plazma ekranlara göre;

  • Daha Yüksek kullanım ömrü,
  • Daha düşük enerji tüketimi,
  • Daha yüksek çözünürlüklerde fiyat farkı az.

Eksileri

Plazma ekranlara göre;

  • Daha düşük izleme açısı değeri,
  • Daha yüksek tepki süresi,
  • Daha düşük kontrast,
  • Daha düşük parlaklık,
  • Daha az gerçekçi renkler,
  • Yüksek ekran boyutunda daha yüksek fiyatlar

 

PLAZMA Teknolojisi Nedir

Plazma ekranları çoğunlukla CRT ekranları gibi çalışır, fakat fosfor kaplanmış bir tek CRT yüzeyi yerine onlar yassı hafif bir yüzeyin üstünde milyonlarca cam kabarcıklarıyla matrisleyerek kaplanmıştır, ve her biride fosforla kaplanmıştır. Sonuçta bu fosforlar doğru bir kalıpla hareketlendirilerek bir görüntü yaratır.

Çözünürlük (HD)

Plazma ekranlarda yüksek boyutlara kolayca ulaşılabilmesine karşın HD Full etiketli ürünlere daha az rastlanır bu durum teknolojinin yüksek çözünürlüklere LCD ekranlar kadar yatkın olmamasından dolayıdır. Yine de piyasada ki pek çok plazma ekran HD yayınlara uygun üretilmiştir. Plazma ekranlarda LCD’lere nazaran çok daha nadir HD Full etiketli ürüne rastlanır ve bu ürünlerin fiyatları LCD ekranlara göre oldukça yüksek boyuttadır.

Parlaklık (Brightness)

Günümüzde piyasada bulunan plazma ekranların parlaklık değerleri 500-2000 cd/m2 arasında değişmektedir.

Kontrast (Contrast Ratio)

Yüksek kontrast değerleri daha parlak görüntü demektir. Plazma ekranlar yüksek kontrast değerlerine rahatlıkla çıkabilmektedir. Bu durumda piyasada bulunabilecek plazma ekranlar arasında düşük kontrast değerlerine sahip ürünler bulmak neredeyse imkansızdır. Ortalama en düşük kontrast değeri 10000:1 civarındadır.

Kullanım Ömrü (Lifespan)

Plazma ekranlar için ortalama kullanım ömrü 20.000 ila 30.000 saat civarındadır.

Enerji Kullanımı (Power Conversation)

Plazma ekranlar çalışmak için lcd ekranlara göre daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduklarından enerj tüketimi konusunda LCD ekranlar kadar avantaja sahip değiller.

Tepki Süresi (Response Time)

Plazma TV’ler herhangi bir keskinlik veya detay kaybı yaşamadan hareketli objeleri görüntüleyebilirler. Plazma teknolojisi her pikselin bir imaj üretebilmesi için sadece bir pulsa ihtiyaç duyduğu için tepki zamanı nerdeyse bir andır. Bu durum hareketli görüntülerde LCD tvlere göre çok daha kaliteli görüntü anlamına gelir.

İzleme Açısı (Viewing Angle)

Plazma TV’ler, ışığı doğrudan ekran hücrelerinden veya piksellerinden yaymaları sayesinde, renkte ve kontrastta ciddi herhangi bir kayıp olmaksızın çok geniş açılardan izlenebilirler. Bu durum ortamın her yerinden aynı derecede yüksek kalitede görüntünün alınmasına sebep olur.

Renk Derinliği (Color Saturation)

Plazma ekranlar renkler kullanılmadığı zaman pixelleri tamamen kapatabilme (pixel blocking) teknolojisi ile çalışır. Bu durumda renkler LCD ekranlara göre daha hatasız oluşur ve daha gerçekçi görünür.

Ekran Büyüklüğü (Screen Size)

Plazma ekranlar yapı bakımından büyük boyutlara sahiptir. Ufak boyutlu plazma bulmak mümkün değildir. Bu durumda LCD ekranlara göre Plazma ekranlar büyük boyutlarda daha ekonomik fiyatlara sahiptir.

Artıları

LCD ekranlara göre;

  • Daha düşük Tepki süresi,
  • Daha yüksek kontrast,
  • Daha yüksek parlaklık,
  • Daha geniş izleme açısı,
  • Daha gerçekçi renkler,
  • Yüksek ekran boyutunda daha uygun fiyatlar.

Eksileri

LCD ekranlara göre;

  • Yüksek çözünürlüklerde fiyat farkı çok,
  • Daha düşük kullanım ömrü,
  • Daha yüksek enerji tüketimi.

Selim (the_korsan)

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir