Zoom Güvenli mi? Uzaktan Eğitim için ne yapmalı? Güvenliği nasıl sağlarım?

Korona virüs yüzünden okullar ve birçok kurum, işletme tatil olup, mekandan bağımsız çalışmayı zorunlu kılınca işletmeler toplantıları, eğitim kurumları dersleri ve birçok kuruluş da yüz yüze yaptığı çalışmaları internet ortamında yapabileceği platformlar aramaya başladı.

Normal bir kullanıcının ihtiyacı sesli, görüntülü görüşebilmek, sunum veya uygulama gösterebilmek ve gerekli durumlarda görüşmenin kaydı alınabilsin.

Neden herkes Zoom kullanmaya başladı ?

Video akışında görüntü kalitesini koruyor, bir uygulama gösterirken en ufak yazılar dahi net okunuyor. Ses kalitesi çok iyi, yankı yapmıyor. Kişisel bağlantı kaliteleri etkili olsa da Zoom kaynaklı ses ve görüntüde takılma-donma yaşanmıyor. 

Zoom’un ön plana çıkaran şey geleneksel rakiplerinin tüm bu konularda sınıfta kalması oldu.

Son birkaç gündür zoom uygulamasının insanların kredi kartı bilgilerini alıp hesaplarından para çekildiği ile ilgili fazla sayıda haber yapıldı. Maalesef birçok kişi de bilgisi olsun olmasın direk haberlere atladı, durumdan vazife çıkardı. Şimdi gelelim olayın detaylarına;

Özellikle uygulaması için yapılan bu haberler için CEO Eric Yuan bir açıklama yaptı. Dileyenler buraya tıklayarak ulaşabilir.

Eric Yuan haberde gizlilik konusundaki eksikliklerden dolayı özür dileyip bu konuda yeni çalışmalar yapılacağını dile söylemiş ve politikayı güncel tutup bunu daha sık paylaşacaklarını söylüyor. Ve hemen ardından Zoom politikayı güncelliyor. https://zoom.us/privacy Politikayı okuduğumuzda güven veriyor aynı diğer bütün web sitelerinde “okudum, onaylıyorum” dediğimiz şartnameler gibi.

Şimdi soru şu: Neden Zoom?

İnsanlar yıllardır internette bir dünya fotoğraf paylaşmış, bir dünya siteye üyelik yapmış, sosyal medya mecralarını kullanmış, google hesabına da yedekler oluşturmuş, whatsupp, telegram kullanmış, daha büyüğü android, ios kullanmış, pclerde windows kullanmış, kaçak yazılımlar kurulmuş ama verilerimizi bir tek Zoom çalıyor?

“Sisteme öğretmenlerin hesap ve öğrencilerin de kişisel bilgilerinin giriş yapılarak kullanılması nedeniyle, bilgiler programı yöneten uluslararası şirketin eline geçti.” diye bir iddia ortaya atıldı. Öğretmen ve akademisyenlerin çoğunluğu Zoom’u kişisel hesapları ile kullanıyor. Kişisel üyelik açarken kişisel bilgilerini girmeniz gerekmiyor. Görüşme başlatabilmek için yönetici veya öğrencilerin bilgilerinin paylaşılması da gerekmiyor. Bu iddia teknik olarak yanlış. Öğrenme yönetim sistemleri ile entegre çalışan, öğrenci datasına ve video görüşmelerinin kaydına doğrudan sahip olan görüntülü görüşme uygulamaları da var. İsimlerini tahmin etmek zor değil. Zoom’un bunlara göre elde ettiği bilgi hiçbir şey değil.

Diğer bir haber ise 58 dolar kesildi iddiası.

Zoom paketlerine baktığımız zaman bu ücrette bir paket bulunmuyor. Ücretsiz kullanım için ise herhangi bir banka bilgisi zaten istenmiyor. Bu iddiayı ortaya atan kişinin muhtemelen banka bilgileri hacklendi ya da başka bir siteden dolayı böyle bir sıkıntı yaşamıştır.

Birde şu haber çıktı. Elon Musk Spacex çalışanları için zoom’u yasaklamış mış :))

SpaceX’te Zoom kullanımının yasaklanmasının nedeni : kritik bilgi ve geliştirmelerin korunması. Bu nedenle de çalışanlara bir başka görüntülü görüşme uygulaması değil; e-posta, metin ve telefon kullanmaları öneriliyor. Yani sadece zoom değil benzeri video konferans araçlarının tamamını kullanmak önerilmiyor.

Bu sorunun ardından diğer sorumuz şu: Verilerimizi nasıl koruyacağız, bu kimin elinde?

Tabi ki herkesin kendi elinde. Siz her platformdan olduğu gibi Zoom veya diğer hiçbir video konferans aracından özel bilgilerinizi paylaşmadığınız taktirde sorun olmayacaktır. Kişisel verilerinizi sadece Zoom uygulamasından değil her uygulamadan gizlenmelidir. Özellikle banka yada kredi kartı numarası ya da şifresi, TC kimlik no vs benzeri özel bilgileri paylaşmayacaksınız. Google Play ve Appstore üzerinden indirilen uygulamalar güvenilirdir. Farklı sitelerden apk dosyalarını kullanmak ise güvenilir değildir.

Hangi sistemi kullanırsanız kullanın aşağıdaki kurallara uymanız gerekiyor?

  • Eğitimciyseniz mümkünse velilerden yazılı izin belgesi alın ve bunları saklayın. Belgelerin imzalanıp elektronik ortamda size gönderilmesini isteyebilirsiniz.
  • Toplantı-oturum bağlantı linkini ve şifreyi mümkünse her görüşme için değiştirin.
  • Katılımcılar için bekleme odası oluşturun ve tanıdıklarınızı içeri alın.
  • Toplantıda tanımadığınız biri varsa onu çıkarın.
  • Ses, görüntü ve ekran paylaşımı yetkisini siz elinizde tutun.

Şu zor günlerde öğrencilerine ulaşmak için çabalayan öğretmenlerimizin gayretini boşa düşürmeye gerek yok, velilerin bu konuda öğretmenin elini rahatlatması gerekiyor.

Medyada çıkan haberleri de koşulsuz kabul etmek yerine, biraz araştırmak bilginin doğruluğunu kontrol etmek gerekli. Bknz. Dijital okur yazarlık

Son olarak Zoom Türkiye disbiritör firmasının yaptığı açıklama da şu şekilde:

Zoom güvenli mi? Artan online toplantı, konferans ve eğitim ihtiyaçları için Zoom önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkarken insanların kafasında bu uygulamanın ne kadar güvenli olduğu sorusunun belirmesi son derece normal. Elbette, internette kurumsal veya kişisel olması fark etmeksizin bilgilerimizin iyi korunduğundan emin olmak istiyoruz. Bilgi güvenliği konusunu son dönemde merkezine alan Zoom ekibi, güvenlik ve gizlilik konusunda ürününü geliştirerek bu kaygıya olumlu dönüş yapıyor. Girişimciler ve büyük şirketler, uygulama kullanıcılarının büyük bir kısmını oluşturuyor. Son dönemli bu kullanıcılar arasında eğitim ve sağlık gibi farklı sektörlerden de çok sayıda kullanıcı katıldı. Beklenmedik kullanıcı artışının platformun gelişmesi için önemli bir fırsata dönüştüğünü görüyoruz. Farklı alanlarda çalışan yeni kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda gelen geri bildirimler sayesinde Zoom, güvenlik ve gizlilik konunda önemli adımlar atarak, kullanıcılarının kaygısını gerçekçi çözümlerle ortadan kaldırıyor. Bu çözümler sayesinde Zoom, beklenmedik koşullarda doğru adımlarla çok daha iyi hizmet veren bir platforma dönüşüyor. Zoom Güvenlik Politikası yeniden düzenlendi Kullanıcıların kafasındaki soru işaretlerini gidermeyi öncelikli gündem haline getiren Zoom, Corona koşullarında Güvenlik Politikalarını ve uygulamalarını yeniden düzenledi. Özellikle Facebook ile bir araya geldiğinde oluşabilecek güvenlik açığını ortadan kaldırmak için Facebook SDK’yı kaldırarak çalışmalara başladı. Böylece insanların bu konudaki tereddütlerinin önüne geçildi. Toplanan veri konusunda şeffaf bir politika izlemek için güvenlik politikasını daha açık hale getirdi ve asla kullanıcı verisi satmadığını ve satma niyeti olmadığını ilan etti. Sanal okul kullanımına özel yönetici rehberini halka açtı. Böylece kullanıcının bilgi eksikliğinden kaynaklanabilecek güvenlik açıklarının önlenmesi hedeflendi. Güvenli sanal sınıflar oluşturmak için politikalarını güncelledi ve kullanıcılarını bilgilendirdi. Nisan ayı itibarıyla kullanıcı takip özelliğini kalıcı olarak kaldırdı. Tüm bu gelişmeler sonunda güncel haliyle Zoom, çok daha güvenli bir uygulama halini aldı. Ancak Zoom ekibi, burada durmaya niyetli değil. Ürünün %100 müşteri memnuniyeti sağlaması için çalışmalarına devam ediyor. Zoom’un Global ve Türkiye yetkili iş ortağı olarak satış ve destek hizmetlerini de firmamız sunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir