Yeni internet yasası

Son günlerin tartışılan konusu internet yasasında yapılan düzenlemeler. Bu düzenlemeler istisnasız herkesi ve daha çok sektör içerisindeki internet yayıncılarını, site sahiplerini, host firmalarını vs ilgilendiriyor. Yapılan düzenlemeye tamamıyla karşı çıkmak mümkün değil zira gerçekten bu yasa insanı korumak adına, internetten tehdit savuranları bulmak, hakkımızda atıp tutanları durdurmak için, rahatsız edici, rencide edici olaylara karşı çıkarıldı ya da en azından söylem bu şekilde.  Şu an olan yaptırım ve önlemler yetersizdi ama çözüm yolu olarak çıkarılan bu yasada da sıkıntılar, keyfi uygulamalar yapılabilecek algısı var ve açıkçası yasa düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu düşünmeme rağmen bende acaba diyorum, çünkü birbirimize güvenimiz yok, hak hukuk işleri maalesef bizim memlekette  olması gerektiği gibi işlemiyor. Sınırsız özgürlükten yana olmam şahsen mümkün değil zira benim özgürlüğüm başkasına zarar veriyorsa yada rencide ediyorsa benim özgürlüğüm orada biter, yani ben gizli bir kimlik altında nickname ile  özgürce istediğimi yazar paylaşırım diyerek sevmediğim şahsa hakaret, küfür, iftira, montaj resimler vs yayınlama paylaşma hakkına sahip değilim, bunu yaparsam da bana dur denilmeli.. Hani oldu ya hakkımda mesnetsiz mi mesnetsiz, adimi adi bir video, foto vs internette hızla yayılmaya başladı ve ben bunu engelletmek için mahkemeye başvuruyorum ama sonuç alana kadar ohoooo paylaşım dünyaya yayılıp gider iş işten geçer..

Yöneticisi olduğumuz siteden dolayı yaşadığımız bir çok olay oluyor, siteye çok defa mahkeme kararı, emniyet bilgi talebi, sunucu engeli vs vs ile karşılaştık. Bunlardan bir örnek: İstanbul’da bir okul müdürü hakkında yapılan yalan bir haber birçok haber sitesinde yer aldı ve bizim sitemizde de bir kullanıcı tarafından paylaşılıyor. Okul müdürü ismini arattığında sürekli bir arama sonuçlarıyla karşılıyor. Site sahiplerine yöneticilerine ulaşmaya çalışıyor ama takdir edersiniz ki çok mümkün değil. Örneğin sorunu anlatan e-posta göndermiş bize de ama bir dönem e-postaları kontrol etmeyi ihmal ettiğimizden ve de çok sayıda e-posta geldiğinden gözümüzden kaçıyor, uzun zaman geçtikten sonra olayı şahıs mahkemeye taşıyor ve içeriğin kaldırılması kararı alınıyor ve bize bu mahkeme kararını da e-posta ile gönderiyor ama o e-postayı yine gözden kaçırıyoruz, görsek zaten şahıs haklı olduğu için mahkemeye bile gerek olmaksızın kaldıracağız ama görmemişiz 🙁 Sonuçta bize yine ulaşamıyor ve avukat tutuyor ve ihbarname gönderiyor. Tabi bizim bilgilerimizi bilmediği için sunucu firma ile iletişim kuruluyor. Bir gün telefon geliyor ve sunucu firma diyor ki hocam şu içeriği birkaç saat içinde kaldırın yoksa sunucunuzu kapatıyoruz. İçeriği kaldırıp googledan düşürdükten sonra e-postaları geçmişe dönük şahıs ismiyle bir kontrol ediyorum ve görüyorum ki süreç 7-8 aydan beri devam ediyor ve ancak 8 ayın sonunda içerik kaldırabiliyor. Biz iyi niyetli olmamıza rağmen, bilgi gelse ve haklı görsek ikiletmeden kaldıracağımız halde süreç bu şekilde işliyor, şimdi siz bir de iletişim kuramayacağınız art niyetli yayıncıları düşünün. Bu gibi onlarca örnek yaşadık.

Bu örnekler olayın bir yüzü fakat diğer yüzüne bakınca bu yasanın uygulanması esnasında ne kadar adil davranılacak, ne kadar hak hukuka riayet edilecek, kişisel talepler karşılansın denilirken keyfi uygulamalar olacak mı, adım adım izlenecez mi, trafik bilgisi mahkeme kararı dışında gerçekten paylaşılmayacak mı, gerek görülürse site komple kapatılabilir uygulamasındaki gerek görülmesinden kasıt nasıl işleyecek, sınırlar ne olacak asıl sorun bunlar.

Detaylardan önce Cumhurbaşkanının twitterda ki açıklamasına ve resmi gazete yayınlanan yasaya göz atalım:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Twitter üzerinden yaptığı açıklamaların tam metni şöyle:

Bir süredir gündemdeki internet yasası hakkında yoğun mesajlar gönderiyorsunuz. Mesajlarınızda özellikle iki husus üzerinde itirazlar ilettiniz. Bu iki noktaya ilişkin sakıncaların esasen ben de farkındaydım. Nitekim, Hükümetimizle temasa geçip bu iki noktaya ilişkin düşüncelerimi paylaşmış ve bunların düzeltilmesini istemiştim. Memnuniyetle görüyorum ki iki maddeyle ilgili kaygılar yarın yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek. Bu düzenlemenin süratle gerçekleşmesine fırsat vermek için Macaristan’dan döner dönmez önümdeki yasayı onayladım. Hükümetimiz ve siyasi partilerimize gösterdikleri anlayıştan ötürü teşekkür ederim. Hepinize iyi akşamlar diliyorum.

cumhurbaskani-internet-yasasi

 

 Yeni internet yasasına resmi gazeteden bakmak için tıklayınız…

 

devam edecek…

Selim (the_korsan)

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir