İki Adsl hattını aynı ağda kullanma ayarları

Merhabalar;

Elimizde 2 adet adsl hattı örneğin 1 tanesi meb’in okullara bağladığı meb hattı olsun ve 2 tane adsl modem var ve biz bu hatları aynı ağda tekrar kablo çekmeden, istediğimize bilgisayarda meb hattı, istediğimizde de özel hat  kullanmak istiyoruz? Bu işlemi en kolay ve zahmetsiz nasıl yapabiliriz açıklamaya çalışacağım.

Olayı biraz ağ yapısı ile beraber detaylandıralım.

Elimizde 2 modem, 1 switch var. Modemlerimiz örneğin zyxel marka olsun. Modemden bağlantıyı switch yardımıyla bulunduğumuz ortama dağıttığımızı farzediyorum. 1.Modemime meb hattı bağlı iken, 2.modemime özel adsl hattı bağlı halde. Benim yapmak istediğim istediğim bilgisayarlar ağı meb bağlantısıyla kullansınlar, diğerleri de otomatik olarak özel hattı kullansınlar.

1- Öncelikle 1.modemimin (meb hattı olan) yönetim paneline girerek dhcp (otomatik ip dağıtımı) özelliğini devre dışı bırakıyorum.

dhcp özelliğini kapatma

2- Modemin 192.168.1.1 olan adresini 192.168.3.1 olarak değiştiriyorum ve ayarlarımı kaydediyorum.

modem ip adresi değiştirme

3- Özel hat bağlı olan modemimin ayarlarına hiç dokunmuyorum ve her iki modemden, switch cihazımıza birer kablo çekerek swicth’e modemlerimi bağlıyorum.

iki adsl hattı kullanmak

4- Meb Adsl hattını kullanacak olan bilgisayarların ip konfigurasyonlarını yapmamız gerekiyor, aksi halde özel hat modeminin dhcp’si açık olduğu için bilgisayarlar internete özel hattan bağlanacaklardır. Meb modeminin adresinin 192.168.3.1 olarak ayarlamıştık. Şimdi meb hattı kullancak bilgisayarlarımızın ip konfigurasyonu aşağıdaki gibi ayarlıyoruz, ben örnekte bilgisayar ip adreslerini 2’den başlayarak veriyorum, her bilgisayara farklı birer numara veriniz. 2’den başlayarak birer artan rakamlarla ayarlayabilirsiniz.

ip ayarlama

İşlemimiz bu kadar basit, kolaylıklar dilerim.

 

Selim (the_korsan)

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

5 thoughts on “İki Adsl hattını aynı ağda kullanma ayarları

  • 16 Kasım 2014 tarihinde, saat 15:21
    Permalink

    Anlatım için teşşekkürler

    Yanıtla
  • 10 Mart 2014 tarihinde, saat 19:27
    Permalink

    Bütün makinalar el ile ip verilmek suretiyle de aynı ağda aynı grupta olabilirler. Dosya yazıcı ve her paylaşımı yapabilirsiniz. Modemlere 192.168.1.1 ve 192.168.1.2 adrelerini verin. Hangi bilgisayarlar hangi hattan çıkıcaksa ağ geçidini ona yönlendirin… İlla Server yada başka bir yapılanmaya gerek yok. Sadece hengamesi fazla olur gerisi teferruat…

    Yanıtla
  • 02 Temmuz 2012 tarihinde, saat 12:40
    Permalink

    Üzgünüm ama eksik bilgi bence çünkü aynı ağ için kullandıkları dosya sunucuları var bu kurumun, siz çalıştıkları networklerini değiştirmişsiniz.MEB den internet e erişen ile özel internete erişine bu şekilde ortak sunucu (dosya sunucusu,yazıcı vs..) nasıl kullanacaklar ?

    Yanıtla
    • 08 Temmuz 2012 tarihinde, saat 10:03
      Permalink

      Bu yapıyla elbette ortak sunucu kullanılamaz, makaledeki bilgiler basit bir şekilde okuldaki bağlantıyı ekstra kablo çekmeden ayırmak amaçlı paylaşılmıştı, load balance ile iki internette aynı anda kullanılabilir ama bizim konumuz bu değildi hocam. Aslında ortak sunucu kullanılacaksa bu tip ufak hamlelere girmeden server sistemi ve firewall ile kalıcı kesin sonuçlar elde edilebilir ama okulda bu kadar komplike sisteme ihtiyaç olmuyor şimdilik.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir